2012. június 25., hétfő

Hétfői gyöngyszem: Szipl-Kovács Mariann


Névjegy:  Szipl-Kovács Mariann

Kedvenc szín: Szeretem a természetben előforduló színek használatát. Leginkább a sárgás- barnás-vöröses árnyalatot, az ősz színeit.
Van amikor a kék és a zöld keverékét használom, türkizkékkel, lilával.
A fehér, a törtfehér, a nyersvászon, és a pasztell színek sem maradhatnak ki.
Persze van amikor a tüzes nyár színei kerülnek előtérbe, és van úgy, hogy az üde tavaszi színek jönnek elő.

Kedvenc foltvarró technika: Mindig más, de inkább a tradicionális, a kézzel varrott és tűzött minta. Azért  van úgy hogy a gyorsabb géppel varrott és tűzött blokk a kedvenc.
Az egyik megnyugtat, a másik éppen ellenkezőleg hat. Felgyorsít  és jó "agytorna". 
Évekig varrtam a nagymama virágoskertjét, és a kunyhót, de a boutis is nagy kedvenc.  Mostanában a "trükkös" varrást próbálgatom, mert olyan csapattal varrok együtt virtuálisan, akik erre is tanítanak. 

Kedvenc város:   Budapest. Erdélybe visszavágyom...

Kedvenc film/könyv:   
Nickolans Evans: A suttogó   
Antoine de Saint-Exupéry: A Kis Herceg
How to make an American Quilt / A szerelem színei

Mesélj magadról!
Pécs és Villány között Újpetrén élek, férjemmel és felnőtt lányommal, Marával.  Fecó fiam már külön él, de minden hétvégén találkozunk. 
A Hunyor Foltvarró Kör alapító tagja vagyok Pécsett.
A csoportvezető Kanadai tartózkodása alatt három évig a vezetője is voltam, és hat évvel ezelőtt a Villányi Kamilla  Foltvarró kör  indulását és az eddigi útját segítettem. Közben három évvel ezelőtt a Tulipán csoport elindításában is részt vehettem Vajszlóban.
Tizenkét éve  Újpetrén is alakult egy kis közösség, amiben segédkeztem. Ők a Szorgos Kezek. A kötés, horgolás, hímzés minden fortélyát ismerik.                          
Mindeközben pedig Mara lányom is megtanult tőlem ezt azt, és fogalmam sincs mikor fordult a kocka. Ma már Ő tanít engem.
Úgy érzem, varrni mindenkinek tudnia kell! Megtapasztalnia a varrás, alkotás felszabadító örömét. Fontosnak tartom megmutatni, hogy  milyen közösségépítő ereje van közös "nyelvünknek" a foltvarrásnak.
Most egy országos méretű foltmunkán dolgozunk, ahol 111 társunk adott össze 121 kékfestő csillagot, amit eggyé varrunk össze . Ebben közel 50 foltvarró vesz részt. Július 28-án pedig együtt örülünk mikor átadjuk a falunak a csillagos képet. Az emmesmuhely.blogspot.com oldalon betekinthettek a "csillagos" világunkba.

Mióta varrsz, hogyan érintett meg a foltvarrás?
Valójában férjem édesanyjának  köszönhetek mindent, aki női szabó mester.  Olyan örömmel végezte a munkáját, hogy teljesen magával ragadott. Gondoltam, ez nekem is ki kell próbálnom. Kitaláltam, varrtam, bontottam, újra varrtam és lett egy ruhám. Nem volt mindjárt a legjobb, de megéreztem a varázsát. Ennek már 33 éve...
A foltvarrással 13-14 éve ismerkedem. 1999 januárjában Urbánfi Teri  1 hetes egész napos tanfolyamán vettem részt Budapesten, és azonnal tudtam, hogy foltvarró leszek.  Tavasszal már a Tündér Ujjak tagja lettem Pécsett. Horváth AnnaMária  és a lányok szeretettel fogadtak,  sok szép emléket őrzök ezekből az időkből. Itt találtam meg 2 barátnőmet, Dóra Marikát és  Hunka Ibolyát. Velük együtt a Hunyor Foltvarró Körben folytattam tovább a foltvarrást. 

Mutasd be egy kedvenc munkádat!
Régi kézzel szövött  és hímzett anyagokból, szabászati hulladékból készítettem ezt a képet. Ma is őrzi a régi emlékeket, titkokat. A múltról mesél.
Akkoriban ösztönösen nyúltam  ehhez az anyaghoz, de ma is megmenteném az enyészettől. Csodálom és tisztelem a régiek tudását, tartását.
Első komolyabb munkám, ami  Pécsett, az Országos versenyen  második díjat kapott.
Az alkotás mellett mivel töltöd a szabadidődet?
Szeretek olvasni, beszélgetni, barátkozni.Újabban az internet is rabul ejt.
Tervezem, hogy a jövőben többet leszek a természetben.  Régi vágyam a túrázás, biciklizés. Megígértem, hogy többet mozgok, és ez éppen jó lesz!

Hogyan képzeled el magad 10 év múlva?
Életfilozófia:
 "  Egy nő ötven évesen  amikor a tükörbe néz, "saját magát" látja, és oda megy ahova akar.
    Egy nő hatvan évesen  tükörbe néz, és az emberekre emlékezik, akik nem láthatják magukat a tükörben soha többé. Kilép az ajtón és meghódítja a világot! "
Tíz év múlva hatvanegy éves leszek.....  

Azért vagyok céhtag, mert jó érzés egy  közösséghez tartozni, és hinni abban, hogy ott fontos vagyok. Információhoz, lehetőségekhez jutok, megoszthatom gondolataimat, vagy csendben olvashatom másokét.
                             "  Ahol sokan vagyunk egyformák, ott erősek leszünk.  
                                Amiben különbözünk, attól pedig színesek."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...