2012. október 22., hétfő

Hétfői gyöngyszem: Kacsuk Évi



Névjegy: kacsukévi. Azért írtam így, mert egyre többen így hívnak: egybe, kisbetűvel. Szeretem. Év végén leszek 47, van két jófej gyerekem és egy isteni párom.

Kedvenc szín: Most éppen a sötétlila, és a halvány keki. 

Kedvenc foltvarró technika: Mindig más, általában a legutolsóként varrt, és még izgalomban tartó. Szeretek mindenféle technikát kipróbálni, és addig izgat igazán, amíg ki nem találom, hogy kéne másképp, egyszerűbben vagy megvariálva csinálni. Mindkét legutóbbi nagy kedvencemet Polyák Ilditől tanultam, az egyik a modern quilt, izgat a rengeteg lehetőségtől, ami benne van, illetve az Ildi által hagymásnak titulált, C.June Barnes által művelt technika http://www.cjunebarnes.co.uk/Textiles/18_Ringing_the_Changes.html
A két kedvencemet, a gépi tűzést és a direkt festést ötvözi, és jelenleg a fejbenvarrós időm legnagyobb hányadát teszi ki.

Kedvenc város: Budapest, nincs mese, 47 éve vagyok itt, minden mocskával, gyönyörével imádom és ismerem.

Kedvenc film/könyv: Ötödik elem: 0-24-ben tudnám nézni, de sok filmet megnézek, film- média- és tévéfüggő vagyok. Könyvet olvasni ritkán van időm, de a netet megállás nélkül bújom.

Mesélj magadról!
A családom szuper, szerencsére a páromnak is van hobbija (zenél), ezért elnéző velem szemben, a gyerekek meg már ezt látták, fel sem tűnik nekik, mi mindenre használhatnák azt a helyet, amit az én rongyaim foglalnak el. J
Mostanában sok rettenetes dolgom ment keresztül a családom, de szerencsére a barátok és egymás támogatása szinten tartja az életünket.
Közösségi ember vagyok, szeretem a hasonszőrűek társaságát, van egy saját csoportom idestova 7-8 éve Káposztásmegyeren, és járok a Foltlelkes csoportba is. 

Mióta varrsz, hogyan érintett meg a foltvarrás?
14 éves korom óta varrok, ezt tanultam középiskolában, főiskolán, a legextrémebb varrnivalóm az ikerbarátnéim duplaesküvős ruhája volt, de varrtam már mindenféle ruhaneműt. Nem a szakmában dolgozom,  a közszolgálati tévék teletextjét szerkesztem már húsz éve, így van egy másoddiplomám is: reklám-szakközgazda képesítés. Aztán, amikor második gyerekemmel babakorában (2002-ben) eljártunk egy babaklubba, megismerkedtem  Fekete Gabival, eldőlt a varrós jövőm. Eleinte még csak babjátékokat mutatott a kismamáknak, majd becsempészett egy-egy blokkvarrást, ezt volt a vesztem. Ő volt a mentorom, sosem lehetek neki eléggé hálás. Évekkel azelőtt varrtam már játszótakarót a lányomnak, de azt nem tudtam, hogy ez már maga a foltvarrás. Azóta rengeteget tanultam, okultam, sokat tanítottam is. Nagyon szeretek tanítani, szeretem azt az örömöt látni, amikor valakivel megszerettetem az adott technikát, varrnivalót.

Mutasd be egy kedvenc munkádat!
Volt szerencsém idén Finnországba utazni egy magyarországi gyűjteményes kiállítással és kérték a vendéglátók, hogy saját munkát is vigyünk ki. Nekem nem volt friss alkotásom, ezért nekiugrottam és ezzel a bizonyos Stiching to Dye technikával készítettem a Fosszília című munkámat. Persze, ahogy ez velem lenni szokott, már ezt is másképp készíteném mai szemmel. J De imádtam csinálni, tűzni, festeni, amikor nem tetszett elsőre, másnap megint átfestettem, két szomszéd is velem izgult a végeredményen, mikor látták a teraszasztalon a festékben  tocsogó anyagot.


Az alkotás mellett mivel töltöd a szabadidődet?
Az utóbbi három évben ritkán jutottam el a varrás okozta alkotás öröméhez. Mint vezetőségi tag, sokat dolgoztam ezen a frontot, és ez meg is adta az alkotás örömét. Általában véve a maradék szabadidőmben rajongok a párom együtteséért, akik amatőr rockbandaként a kedvenc zenémet játsszák, bridzselek, társasozok a barátaimmal, ha végre összejövünk, és aggódom a gyerekeim jövőjéért. A lányom nyolcadikos, elég ennyit mondanom…?!

Hogyan képzeled el magad 10 év múlva?
Sajnos még mindig nem leszek nyugdíjas, hogy végre eleget varrhassak. De törekszem rá.
De legalább a gyerekek sínen lesznek, remélhetőleg meglátogathatom Párizsban élő lányomat, hogy együtt menjünk el a divatbemutatójára, miközben a fiam is mesél az egyetemi dolgairól. Én is épp mesélem neki, milyen volt a houstoni filmvarró világtalálkozó, és hogy talán tényleg eljutok jövőre Japánba is egy hasonlóra. Apa még mindig dobol, én pedig rendületlenül, bár derékfájósan csápolok tovább… J

Azért vagyok céhtag, mert szeretem az embereket. Szeretem, ha azok az emberek, akik ugyanazt szeretik, összejönnek, találkoznak, varrnak, beszélgetnek, megölelnek, mesélnek, nevetnek. Szeretem, hogy elmondhatom itthon, külföldön, hogy tagja vagyok egy olyan nonpofit szervezetnek, amiből nincs még egy Magyarországon, és hogy ott milyen lelkes, szeretetreméltó emberek társaságát élvezhetem.



11 megjegyzés:

  1. Sze-Re-Tünk!!!!!
    A jövőd meg különösen nagyon tetszik. Tudod, élet csak ott van, ahol terv is van hozzá.

    VálaszTörlés
  2. Azt kifelejtetted, higy segited az elesetteket, ugyetleneket! Minden tudasodat megosztod massal, meg akkor is, ha eletedben eloszor katod az illetot! Szazszor is elmagyarazol egy technikat, ha valaki nehezebben erti meg.
    Alelkedet is kiteszed a kozossegert es minden lehetoseget megragadsz, hogy masokon segithess!
    Sokak neveben koszonom :)
    Bobak Agi

    VálaszTörlés
  3. Örömmel olvastalak, egy kicsit többet megtudhattam rólad, mint rövid beszélgetéseink alkalmával. Felnézek rád, csipem a humorodat, tisztellek és nagyon szeretlek, én az elkövetkező 10 éves tervembe bevettem az eddiginél több, hasznosan eltöltött barátsággal és foltos tevékenységgel együtt eltöltött időt. Zugmann Ili

    VálaszTörlés
  4. Nagyon örülök, hogy olvashattam rólad! El szeretném mondani még rólad, mert a mi barátságunk az iskolapadig nyúlik vissza, hogy azért is vagy nagyon, nagyon szerethető(így volt ez régen és most is), mert amit csinálsz azt mindig kedvvel, és teljes erőbedobással teszed a lehető legjobb szándékkal! Ölellek, Drága Padtársam! <3

    VálaszTörlés
  5. Drága kacsukévi!
    Naaagy gratula Neked!:)
    Maradj mindig ilyen jófej,energiával élettel,ötlettel teli gyöngyszem!:
    Ölellek: Margó

    VálaszTörlés
  6. Örülök Évi, hogy ennyi mindent megosztottál velünk! Remélem, még találkozunk foltos rendezvényen! szép napokat!

    VálaszTörlés
  7. Kedves lányok, barátnéim!
    Nagyon zavarba hoztatok, csak mosolygok, kicsit könnyes a szemem is...
    Igen, ezért is vagyok a céh tagja, ezért szeretem a foltvarrást, mert veletek vagyok körülvéve. Én köszönöm nektek a szeretetet, melegséget, amit tőletek kapok. Csak így tudok működni, csak veletek. :) <3 <3 <3

    VálaszTörlés
  8. Jó volt olvasni rólad kacsukévi ♥:)♥
    Naaagy ölelés neked♥

    VálaszTörlés
  9. Örülök, hogy a réges régen, egy messzi-messzi galaxisban levő időpont óta valamelyest részese lehetek az életednek. :)

    VálaszTörlés
  10. Jó volt olvasni rólad, puszillak Gina

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...