2012. május 17., csütörtök

Internet világnapja, JÁTÉK


Tudtátok, hogy hajdanában a hírek lassú terjedésének köszönhetően hetek, hónapok múlva értesültek az emberek a hírekről? Ennek köszönhetően kaptak szárnyra a legendák, alakultak ki beszédes blokknevek.
S hogyan terjedt el a foltvarrás?
Történelme szerint angol és ír kivándorlók vitték magukkal a patchwork technikáját és szeretetét a tengerentúlra. Az első telepesek valóságos foltvarró mozgalmat indítottak el Amerikában.
A második világháború során a japánok számos asszony zártak a szingapúri chang-i börtönbe. Az itt fogva tartottak számára tilos volt az érintkezés a külvilággal. A kapcsolatfelvétel egyetlen módja az volt, hogy takarókat varrtak a Vörös Kereszt számára. Ezek a takarók voltak azok a „levelek", melyek valamiképpen helyettesítették a papírt és a tollat, s így a fogva tartottak elmesélhették helyzetüket.
Az elkészült takarók a Vöröskereszttől alig néhány mérföldre lévő katonai táborok kórházaiba kerültek – így kaptak hírt asszonyaikról az elválasztott családtagok.

A magyar, elsősorban erdélyi néprajz is említést tesz az elvásott vásznak foltonkénti összevarrásáról, ideért, pedig akkor még nem volt világháló.
Az internet világnapját ünnepeljük ma, mely mindenki számára lehetővé teszi a technikák elérését, a gyors információáramlást.
A felgyorsult világban persze fontos a tartózkodás és a mérték aránya, hogy megvalósítsunk, és odafigyeljünk embertársainkra.

Internet világnapi játékra hívunk Benneteket, annyi teendőtök van, hogy a bejegyzésben megírjátok a pontos neveteket, és a céhtagsági számotokat, s máris részt vehettek a május 19-i sorsoláson. A nyeremény VIP-belépő a Tradicionális Műhelynapra, és egy szabadon választott nyitott műhely tanóra!
Figyelem, játékba kerülni a Facebook-n is lehet, az eredeti bejegyzésnél hagyjatok hozzászólást (név, szám).
A játék május 18. éjfélig tart!
Az interneten megismerkedve, de annak személytelenségéből kilépve találkozzunk az I. Facebook Közösségi Találkozón!

7 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...