2012. május 22., kedd

A színekről: BARNA


Volt már fáradt, talán szomorkás és nyomott a kedélyed? Bizonyára gyakran nyúltál ilyen hangulatban egy szelet csokoládéhoz, kávéhoz, teához, vagy egy cigarettához. Mindez barna, mégpedig nem véletlenül! Nem, nem a koffein ébren tartó erejére, hanem a földszín nyugtató, kiegyenlítő, harmonikus hatására gondolunk. 
Kicsit feléleszt, ha depresszív, és megnyugtat, ha túlpörgött vagy kapkodó vagy. Az egyetlen gond az előbb felsorolt barna dolgokkal, hogy az ember nagyon tud hozzájuk ragaszkodni. Persze a barnának van még egy meglepő titka...
 ... szexuális vágykeltő. Barna fűszer formájában a borban (szegfűszeg vagy fahéj), vagy desszertként (legyen mondjuk csokipuding) egyformán jó formába hozz randi előtt.
A föld színe, ebből adódik anyaság, gondoskodás, termékenység, szorgalom jelentése.
Mint anyagi szimbólum, az ösztönszféra kifejezője is.
Már az ókorban felveszi a vezeklés, az egyszerűség, az alázat értelmet.
A középkorban az alábbi jelentések tartoznak hozzá: hallgatagság, az evilági hiúságok megvetése, szegénység; ezért lesz a ferences szerzetesrend öltözetének színe.

A barna szín jelentései: születés-elmúlás.
Szilárdság, megbízhatóság, önuralom…
A barnát kedvelő személy szereti a biztonságot és gyakran merengő. 
A barna szín gyógyító hatása:
A barna megelőző szín, preventív hatása évszázadok óta része a népi gyógymódoknak, melyek mint tudjuk, népi megfigyelések alapján maradtak fenn.
A barna szín jelentése más kultúrákban:

Európa: földi, egészség
Egyesült Államok: élelmiszerek csomagolásának nagysikerű színe
India: gyász
Kolumbia: bátortalanság, visszatartás
Nicaragua: elutasítás
Ausztrália (őslakosság): a föld színe

Nézzétek meg, miként valósították meg a barna színben rejlő üzeneteket a Magyar Foltvarró Céh alkotói, kiknek munkáira nagyon büszkék vagyunk:
Az eredeti pályamunkát a nemzetközi kiállítási-anyag részeként Színkapcsolatok címmel tekinthetitek meg május 26-n szombaton a Tradicionális Műhelynap alkalmával, továbbá az EQA-kollekció mellett a hazai alkotók barna munkáinak tárlata is kiállításra kerül.
17 ország résztvevőinek közös munkáját, a SZÍNKAPCSOLATOK, és a BARÁTI KÖRÖK c. alkotások összességét május 26-tól június 1-ig tekinthettek meg, hétfőtől péntekig 10-08 óráig a József Attila Művelődési Központ, XIII. Budapest, József Attila tér 4. szám alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...